4720310988_ff9b8f17ac_tDe Ayurvedische massage is een behandelmethode binnen het eeuwenoude gezondheidssysteem Ayurveda. Ayurveda wordt is het oudste gezondheidssysteem uit India en werd ongeveer 6000 jaar geleden op schrift gesteld. Het is een holistisch systeem en betekent: “Kennis van het leven”.
De Ayurvedische massage is een zachte, rustige en ritmische massage waarbij de druk afgestemd is op de fysieke structuur van de cliënt. Door de behandeling van de energiekanalen en de energiepunten heeft de Ayurvedische massage een energetisch aspect. De masseur stemt de massage af op de constitutie van de cliënt. De constitutie van ieder mens is volgens de Ayurveda opgebouwd uit een samenstelling van 3 dosha’s. De 3 dosha’s Vata, Pitta en Kapha zijn opgebouwd uit vijf elementen namelijk ether, lucht, vuur, water en aarde. Wil je weten welk type jij bent kijk dan op: ayurveda-test.com. Een Ayurvedische massage onderscheidt zich meestal door het gebruik van ruime hoeveelheden warme kruidenolië. De kruidenolie heeft naast een smerende ook een medicinale werking. Bij de Ayurvedische massage wordt het hele lichaam gemasseerd. Hierbij worden dus ook hoofd en gezicht meegenomen. 6788696051_d9f43f82f6_t
De Ayurvedische massage is oorspronkelijk bedoeld voor gezonde mensen en is daarmee onderdeel van de preventieve geneeskunde. Daarnaast helpt de Ayurvedische massage bij het genezen van veel verschillende klachten. De ayurvedische massage reinigt en ontspant het lichaam en voedt en balanceert fysiek en geestelijk. Deze energetische oliemassage heeft een zeer kalmerend effect op het zenuwstelsel. Daarom is deze massage uitermate heilzaam voor mensen die nerveus zijn en onder druk staan.

Contra-indicaties Ayurvedische massage 

In de volgende situaties wordt afgeraden om een (ayurvedische) massage te ondergaan: tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap, bij kanker, bij koorts, direct na eten.