3510816215_27c8b5d989_tStress release betekent : het opheffen van stress.

Ieder mens wordt geboren met een bepaald oer-aanpassingsvermogen. Gedurende je hele leven moet een mens zich eigenlijk aanpassen: dit begint al op zeer jonge leeftijd: je aanpassen aan school, je ouders, je (eventuele) broers of zusjes, je vrienden of vriendinnen, je werk, je partner, je kinderen etc.  Je krijgt problemen als je op een dag deze aanpassingen niet meer goed voor elkaar krijgt. Je gaat je zorgen maken, je hebt dingen niet meer onder controle en dat veroorzaakt allerlei problemen:

Lichamelijke problemen veroorzaakt door stress kunnen o.a. zijn: hoofdpijnen, slapeloosheid, infecties en ziekten (want chronische stress heeft een groot belastend effect op het immuunsysteem), hoge bloeddruk, allergieën, lichamelijke uitputting, gewichtstoename/verlies, misselijkheid en nog vele andere signalen.
Emotionele signalen kunnen o.a. zijn: depressie, apathie, mentale uitputting, lage zelfwaardering, angsten, irritaties, vergeetachtigheid, ontkenning enz.
Signalen in je gedrag kunnen zijn: afwezigheid, afname van productiviteit, werkverslaving, terugtrekken, dingen uitstellen, roken, alcohol, medicamenten en drugs, slaapproblemen, verandering van eetgewoonten (voeding wordt gebruikt als “troost”) etc.

Veel hangt af van je houding en emotionele reactie op gebeurtenissen. Het is niet de stressor op zich die het probleem is, maar de manier waarop je met die stress omgaat. Die bepaalt wat het met je doet.

Bij stressrelease is de sleutel om stress te reduceren: je waarneming van de gebeurtenissen te veranderen en vervolgens de stress te verminderen. De stressrelease-methode stelt je in staat duidelijkheid te krijgen over en je te richten op de werkelijke oorzaken van je stress en via spiertesten krijg je antwoord vanuit het onderbewustzijn op het hoe en waarom van je stressreacties. Ook wordt er gewerkt met fobieën, dwangmatig gedrag, verslavingen en zelfsabotage. Uitgangspunt is het stellen van een doel waar je naar toe wilt werken.