Touch for Health komt uit Amerika en is een techniek die eind jaren zestig door de Californische chiropractor Dr. John F. Thie is ontwikkeld vanuit de Toegepaste Kinesiologie.

Het is een spier- en energie-versterkende methode die tot doel heeft je lichaam in een goede conditie te brengen en te houden. Het is een combinatie van Westerse en Oosterse behandelmethoden en is gebaseerd op het testen van spieren en de interpretatie van de onbalans in houding, voeding, emoties en meridianen.

Waarom spieren?
Omdat onze spieren reageren op elke verstoring, of die nu vanuit de chemie (voeding, medicijnen, straling etc.), emoties (angst, pijn, boosheid etc.) of structuur (sportblessures, gewrichtsslijtage etc.) komt. Geblokkeerde spierenergie-circuits kunnen met Touch for Health worden opgespoord en via simpele technieken gecorrigeerd. Doel daarbij is om het zelfgenezend vermogen van je lichaam te activeren. Het is een zachte techniek waarbij bepaalde punten worden gemasseerd, vastgehouden of meridianen worden opgestreken.

De houding van je lichaam wordt instandgehouden door spieren. Spieren zijn op hun beurt weer verbonden met pezen, banden, gewrichten en hebben een relatie met specifieke wervels uit onze wervelkolom. De wervels hebben weer verband met bepaalde organen en daarmee met meridianen (energiebanen). Mensen die een goede houding hebben en waarbij de lichaamsdelen goed met elkaar samenwerken hebben meestal een goede gezondheid. Is je houding slecht/verkrampt (door een slechte spierspanning), dan heeft dit invloed op de posities van de inwendige organen en andere delen van je lichaam.
Op zijn beurt beperkt dat de toevoer van voedingsmiddelen naar de organen en verandert het de afscheidings- en hormonen-functies. De chemisch/psychologische balans van de persoon is dan veranderd en dit heeft zijn invloed op de individuele cellen in het lichaam. Aangezien dit het lichaam en de geest beïnvloed zal die persoon zich anders gaan voelen en anders gaan denken, en zo komt men in een vicieuze cirkel.

Preventief kan Touch for Health gebruikt worden om te voorkómen dat spieren door stressvolle situaties uit balans raken. Daarnaast kan de methode gebruikt worden om spieren die al uit balans zijn, weer in balans te brengen. Waar het om gaat is het herstellen van het evenwicht tussen samenwerkende spieren, wat op zijn beurt weer doorwerkt in je hele lichaam. Je energie kan weer beter gaan stromen en je gaat je fitter voelen.