Wat zijn triggerpoints? Triggerpoints zijn verkrampingen in een spier die zorgen voor afgeleide pijn. Zo kan pijn in een lichaamdeel als de onderrug ontstaan door triggerpoints in benen en billen. Triggerpoints in een spier zorgen voor algehele spanning in de spier en geven aanhechtingsproblemen en inklemming van andere lichaamsdelen zoals bloedvaten en zenuwen.

Wat is de oorzaak? Triggerpoints kunnen onstaan door: Herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging, langdurig statisch aanspannen van spieren (bv. schouders optrekken), verkeerde houding, stress, injecties in een spier, operaties, valpartij of botsing, lichamelijke eigenschappen als beenlengte verschil, platvoeten of bekkenscheefstand.

Wanneer triggerpoint therapie? Bij tal van klachten. Een aantal voorbeelden hiervan: – Tennisarm, golfers elleboog – Lage-& hoge rugklachten – Nek-& schouderklachten – Hoofdpijn – Knieklachten – Zweepslag – Rusteloze benen – Shin splint (scheenbeen klachten) – Achillespeesklachten – A-specifieke klachten: pijn in het lichaam waar na onderzoek geen aanwijsbare oorzaak voor te vinden is.

Werkwijze  Bij triggerpoint therapie worden de spieren met speciale massage technieken volgens de Clair Davies methode behandeld. Verder worden Cupping en eventueel guasha ingezet als onderdeel van de behandeling. Tevens wordt geprobeerd de oorzaak van de klacht te achterhalen en krijgt de cliënt oefeningen en advies mee zodat inzicht in de klacht ontstaat.

Onderstaand filmpje geeft een goede uitleg van wat triggerpoints precies zijn.

http://www.youtube.com/watch?v=sltGyJvbvWw&feature=youtu.be